VROOMSHOOP/VRIEZENVEEN – De maat is vol. De gemeente Twenterand is het gedrag van vernielzuchtige en gewelddadige jongeren bij het treinstation in Vroomshoop spuugzat. Er komt een onderzoek naar camerabewaking in de stationsomgeving om de overlastgevers af te schrikken en vast te leggen.
TC Tubantia – Jeroen de Kleine 16-09-20, 11:04
De aankondiging van het onderzoek door burgemeester Annelies van der Kolk is een overwinning voor PVV-fractievoorzitter Erik Veltmeijer. Hij kwam samen met het CDA na een urenlange raadsvergadering dinsdagavond met het voorstel op de proppen. Veltmeijer hamert al jaren op keiharde maatregelen in de stationsomgeving. Het raadslid zegt regelmatig contact te hebben met buurtbewoners en dat de overlast wekelijks de spuigaten uitloopt.
Angst regeert
De overlast loopt uiteen van jongeren die auto’s bekrassen, lawaai maken en racen in opgevoerde auto’s bij Het Front tot erupties van geweld. Onlangs nog werd een inwoner uit Vroomshoop mishandeld. „Angst regeert in de stationsomgeving”, zei Veltmeijer daarover. Het aantal aangiftes staat volgens hem niet in verhouding tot de daadwerkelijke problemen. „Mensen durven de politie of handhaving niet te waarschuwen. Als dat schorriemorrie erachter komt waar geklaagd is, dan kun je represailles verwachten. Ze vernielen je tuin of je auto.”
Afgelopen week was het opnieuw raak in de omgeving van het station. Onbekenden bekladden toen het clubgebouw van postduivenvereniging De Luchtsport. Met graffiti spoten de jongeren leuzen tegen de politie, scheldwoorden en nazi-symbolen op de wanden. De Luchtsport heeft inmiddels aangifte gedaan van de vernielingen.
Onderzoek kost tijd
Van der Kolk reageerde direct na de woorden van Veltmeijer voorzichtig positief op het voorstel. „Ik verwacht alleen niet dat we vóór 1 november al met een kant en klaar plan kunnen komen, zoals u wilt. Dit onderzoek vergt tijd en zorgvuldigheid, dus uitsluitsel is er waarschijnlijk pas in 2021.” De PVV-voorman liet zich echter niet met een kluitje in het riet sturen. „Dan wil ik op z’n minst weten hoeveel tijd het onderzoek kost. De problemen zijn groot en we dringen hier al langer op aan.” De burgemeester liet vervolgens weten daar in de aanloop naar de raadsvergadering in oktober op terug te komen.
De politie kan de camerabeelden toch ook gebruiken om deze criminelen op te sporen?Erik Veltmeijer, PVV Twenterand
De inzet van camerabewaking wordt daarmee vooral een project van de gemeente Twenterand zelf. Stationsbeheerder NS heeft al aangegeven andere prioriteiten te hebben, gaf Van der Kolk aan. „We moeten precies uitzoeken wat we wel en niet mogen doen. Camera’s zijn een relatief zwaar middel. En als we ze plaatsen, zijn ze puur als preventie bedoeld.” Daar plaatste Veltmeijer vraagtekens bij. „Ik zie landelijk toch regelmatig dat de politie camerabeelden gebruikt bij onderzoeken.” Waarop de burgemeester zei dat ook uit te zoeken.
Marcus Elzinga van GemeenteBelangen Twenterand hoopte vervolgens hardop dat de problemen bij het station alsnog zonder camera’s worden opgelost. „Dat is bij de overlast bij de oude gymzaal en mavo ook gelukt.”
bron: TC Tubantia